Krótka historia kawy

Kawa jest dziś jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez przynajmniej jednej filiżanki, choć są tacy, którzy potrafią codziennie wypijać ją całymi litrami. Aż trudno uwierzyć, że historia kawy zaczęła się w bardzo odległych czasach – prawdopodobnie jeszcze przed naszą erą. Jej początki były dość niepozorne, ale z czasem ludzie poznali się na jej doskonałym smaku i wyjątkowych właściwościach. W kolejnych wiekach rozprzestrzeniła się ona na cały świat, i dziś uprawiana jest praktycznie na każdym kontynencie.

Początki kawy

Pierwotnie kawa wywodzi się z Afryki. To właśnie tam, na terenie współczesnej Etiopii ludzie jeszcze przed naszą erą zbierali ziarna kawowców i zaczęli włączać je do swojej diety. Dopiero jednak pod koniec średniowiecza zaczęto parzyć z nich napój. Stało się tak za sprawą arabskich kupców, którzy najpierw sprowadzili ziarna z Afryki, a następnie rozprzestrzenili je po całym świecie arabskim. Napój ten szybko zdobył popularność, choć początkowo nie spotkał się z dobrym przyjęciem ze strony muzułmańskiego duchowieństwa. Uważano go bowiem za niebezpieczną używkę, która ma negatywny wpływ na ludzi. Samo słowo “kawa” wywodzone jest właśnie z języka arabskiego.

Droga do popularności na całym świecie

W epoce nowożytnej kawę stopniowo odkrywali Europejczycy. Są różne opinie na temat tego, kto jako pierwszy przywiózł ten napój do Europy. Z jednej strony mogło to się stać za pośrednictwem Imperium Osmańskiego. Z drugiej mogli to zrobić kupcy z różnych imperiów morskich, którzy prowadzili aktywny handel z krajami wschodnimi. Również w chrześcijańskiej Europie kawa nie cieszyła się początkowo dobrą opinią wśród duchowieństwa – zbyt mocno kojarzono ją ze światem muzułmańskim.

Ogromny rozwój uprawy kawowców przyniosło powstanie europejskich imperiów kolonialnych. Kraje takie jak Wielka Brytania czy Francja uprawiały kawowce w swoich zamorskich posiadłościach, sprowadzając do metropolii ziarna. W XIX wieku istniała już silnie rozwinięta tradycja parzenia kawy, powstały również nowe jej odmiany i sposoby przygotowywania. W ten sposób napój z ziaren, na które tysiące lat temu zwrócili uwagę ludzie na terenie dzisiejszej Etiopii, zyskał ogromną popularność na całym świecie.